Археологически музей

Археологически музей

Националният археологически музей e официално открит на 18 май 1905. Той се помещава във впечатляваща стара сграда – „Буюк джамия“ – Голямата джамия. Музеят има постоянни изложби, но също така често приема експозиции на различни временни изложби.

Тук могат да се видят артефакти в три колекции: Античност (включва експонати от праисторически, тракийски, гръцки, римски, византийски, Български и турски произход), Нумизматична колекция и Етнографски колекция.

Музеят е основан като отделна институция през 1893г като Национален Музей с директор чехът Вацлав Добруски. Седалището е било в бившата джамия, която преди това е помещавала Националната библиотека (1880-1893).

Музеят има пет изложбени зали: Централна зала, Праистория, Средновековие, Съкровищница и специална временна изложба. Управлява се от БАН.

В зала „Праистория” изложените експонати разказват в хронологичен ред за историята на нашите земи от най-дълбока древност до първите писмени сведения за населението в тези райони.

Особен акцент е поставен на богатите колекции от Карановската могила и могилата край село Езеро, Новозагорско.

В зала „Трезор” можете да видите голяма част от съкровищата, открити у нас. Експонатите тук се датират между къснобронзовата епоха и късната античност. Най-ценните експонати в този сектор са съкровищата от Вълчитрън, Луковит и от Николаево (Плевенско).

Тук могат да се видят и откритията от могилите Голяма Косматка и Светица.

В момента музеят към Националния археологически институт притежава най-богатата нумизматична колекция в страната с над 300,000 броя монети. Музеят освен това е разделен на няколко зали, които с множество предмети разкриват развитието на народите, обитавали земите на днешна България.

През 1944 г. Археологическият музей е силно засегнат при бомбардировките над София и голяма част от експонатите са унищожени или отмъкнати от крадци. Скоро сградата е възстановена.

През 30-те и 90-те години на XX век са проучвани основите на джамията, както и околното пространство. Установени са останки на древно селище, които днес се намират под площад Батенберг.

Сродни публикации

Църквата Света София

Църквата Света София

Църквата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика,…
Национална галерия Квадрат 500

Национална галерия Квадрат 500

Идеята за изграждане на Националната галерия Квадрат 500 се ражда през април 1999 г., след…
Католическата църква Свети Йосиф

Католическата църква Свети Йосиф

Католицизмът е четвъртото по численост  вероизповедание в  България след православното. Католическата църква е  съставена от три…
Булевард Витоша

Булевард Витоша

Булевард Витоша  започва от площад Неделя, преминава през идеалния център на София, пресича се с…