bgen + 359 878 575200 george@avtobusi.com

Вход

Регистрация

След създаване на профил ще може да следите статута на резервациите Ви, потвърдите или отхвърлите резервация, както и да оставите коментар.
Потребителско име*
Парола*
Потвърдете паролата*
Име*
Фамилия*
Имейл*
Телефон*
Страна*
Създаването на профил означава, че сте съгласни с Общите ни условия и декларацията за поверителност.

Имате профил вече?

Вход
+ 359 878 575200 george@avtobusi.com
bgen

Вход

Регистрация

След създаване на профил ще може да следите статута на резервациите Ви, потвърдите или отхвърлите резервация, както и да оставите коментар.
Потребителско име*
Парола*
Потвърдете паролата*
Име*
Фамилия*
Имейл*
Телефон*
Страна*
Създаването на профил означава, че сте съгласни с Общите ни условия и декларацията за поверителност.

Имате профил вече?

Вход

Институт Пирогов

Институт Пирогов е университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Николай Иванович Пирогов е най-големият по рода си център за спешна медицинска помощ в България.

Основана е през 1950 година и e кръстена на руския

Николай Пирогов. Негов паметник се намира във вътрешния двор,  там също има и параклис.

Кръщелник на болницата на името на световноизвестния руски хирург и травматолог Н. И. Пирогов е забележителният български учен и хирург проф. д-р Алберт Луканов, създател на спешната хирургия в България.

Кой е Проф. д-р Н. И. Пирогов?

Детство и студентски години

Николай Иванович Пирогов е роден в Москва на 13 ноември 1810 г. в семейството на интендантския майор Иван Иванович Пирогов.

В дома на Пирогови чести гости са лекари и хора, съпричастни на медицината. Честите визити на видния московски професор Ефрем Осипович Мухин при болния му брат силно го впечатляват и играта на доктор и болни става любима, никога неомръзваща му игра.

Поради липса на средства през пролетта на 1824 г. се налага Николай да напусне престижното си Московко училище. По съвет на проф. Е. О. Мухин идва решението за Медицинския факултет на Московския университет. На 14 навършени години Николай Пирогов полага успешно изпити и постъпва в университета.

Поради липса на пари Николай Пирогов изминава разстоянието до университета пеш и е принуден да стои на лекциите с шинел, за да не се вижда липсата на пълна студентска униформа.

 След като полага успешно изпитите към Московския университет и Руската академия на науките в Петербург през 1828 г. Н. И. Пирогов постъпва в Дерптския университет.

Едва 22-годишен,  Пирогов защитава на латински език докторската си дисертация по лигирането на абдоминалната аорта в Дерптския университет. С нея той прави научно откритие в световен мащаб. Заключенията и изводите Н. И. Пирогов обосновава със задълбочени и точни изследвания на многобройните си опити върху животни и няколко операции на хора. Тази дисертация скоро е преведена на немски и издадена в Германия.

Обучението на Н. И. Пирогов през от 1833 до 1835 г. продължава в Берлинската университетска болница „Шарите”, където преминава от една клиника в друга, запознава се с работата на знаменити немски хирурзи.

Първи успехи, професионална реализация

При завръщането си в Русия първата операция, която прави, е пластична.

През 1841 г.  Пирогов изпълнява задълженията си като професор в Медико-хирургическата академия в С. Петербург. Това му пребиваване в С. Петербург е до 1856 г. Тук той отдава още по-голямо внимание на анатомията. .

Кавказката война. Първата в света операция с използване на етерна наркоза във военни условия

На 14 февруари 1847 г. по време на Кавказката война Н. И. Пирогов извършил първата в света операция с използване на етерна наркоза на бойното поле.

До средата на XIXв. хирургичната операция се провеждала без наркоза на пациентите. Първия успешен опит Н. И. Пирогов направил върху себе си.

До февруари 1847 г. Н. И. Пирогов провел 50 операции под етерна наркоза в своята клиника, а също така и над 700 операции с етерна наркоза на бойното поле в Кавказ.

Участие в Кримската война

По време на Кримската война, на 12 ноември 1854 г. Н. И. Пирогов пристига в Севастопол.  Условията за работа са много лоши.Има  7 хиляди ранени, а в съседния град Симферопол – 6 хиляди. Всеки ден му се налага да преглежда до 800–1000 ранени.

В периода 1854–1855 г. в обсадения Севастопол  Пирогов оказа спешна медицинска помощ на около 20 хиляди ранени (от които 5 хиляди са ампутирани).

Участие в Руско-турската освободителна война в България

Пирогов организира цялостно медицинско осигуряване на сражението за превземането на силно укрепения Горни Дъбник.

При своя престой в България от 10 октомври 1877 до 17 декември 1877 г. Н. И. Пирогов е посетил десет от тринайсетте руски военновременни болници, десет дивизионни лазарета и три аптечни склада, разположени в деветнайсет населени пункта, като изминава близо 700 км.

Последните години от живота на Н. И. Пирогов

Последните 16 години от живота си великият руски хирург Н. И. Пирогов прекарва в имението си в с. Вишня, до гр. Виница, Украйна. Тук той продължава да помага на хората в нужда. Преглежда болните, оперира. Поддържа контакти със своите приятели.

Николай Иванович Пирогов почива на 23 ноември 1881 г. в дома си в с. Вишня.

Прочети още за Национален Дворец на културата