bgen + 359 878 575200 george@avtobusi.com

Вход

Регистрация

След създаване на профил ще може да следите статута на резервациите Ви, потвърдите или отхвърлите резервация, както и да оставите коментар.
Потребителско име*
Парола*
Потвърдете паролата*
Име*
Фамилия*
Имейл*
Телефон*
Страна*
Създаването на профил означава, че сте съгласни с Общите ни условия и декларацията за поверителност.

Имате профил вече?

Вход
+ 359 878 575200 george@avtobusi.com
bgen

Вход

Регистрация

След създаване на профил ще може да следите статута на резервациите Ви, потвърдите или отхвърлите резервация, както и да оставите коментар.
Потребителско име*
Парола*
Потвърдете паролата*
Име*
Фамилия*
Имейл*
Телефон*
Страна*
Създаването на профил означава, че сте съгласни с Общите ни условия и декларацията за поверителност.

Имате профил вече?

Вход

Президенство

В Президентството се помещава държавния глава на Република България и екипа му. Самото здание е построено в периода 1954-1956г.

Пред парадния вход на Президентството стои гвардейски караул, който се сменя на всеки кръгъл час. Според Конституцията президентът се избира пряко от народа за срок от 5 години. Изискванията са за български гражданин по рождение, навършил 40 години и не може да бъде избиран повече от два пъти. Също така президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участват в ръководството на политически партии.

Президентът може да бъде подведен под отговорност – чл. 103, когато нарушава Конституцията или измени на националните интереси на страната. Отговорността в тези случаи може да му бъде потърсена само пред Конституционния съд на Р България , като той не може да се самосезира. Обвинението се повдига от Народното събрание и условията за това са уредени в чл. 103 ал. 2 от Конституцията

Като институция Президентът на България има  редица функции и правомощия, които са регламентирани в Глава четвърта на Конституцията на Република България от 1991 година.

Президентската институция в България става факт с приемането на новата конституция на страната на 12 юли 1991 година.Президентът на републиката се избира пряко от избирателите за срок от 5 години.

Първият президент на България е Желю Желев, който печели президентските избори от 1992 година с пряк вот, съгласно разпоредбите на новата конституция. Негов вицепрезидент става поетесата Блага Димитрова.

Вторите избори за президент, проведени през 1996 година са спечелени от Петър Стоянов. Той встъпва в длъжност на 22 януари 1997 година, като негов вицепрезидент е Тодор Кавалджиев.

През 2001 година Стоянов се кандидатира за втори мандат, но губи на втория тур от Георги Първанов. Изборите са проведени през ноември 2001 година. Така за трети президент на България е избран Георги Първанов, а за негов вицепрезидент Ангел Марин. Те встъпват в длъжност на 22 януари 2002. Преизбрани са през 2006 година.

След изтичането на втория им мандат, на втория тур на изборите през 2011 година за президент е избран Росен Плевнелиев, а за негов вицепрезидент Маргарита Попова. Те полагат клетва на 19 януари 2012 и встъпват в длъжност на 22 същия месец.

 4-ти президент е Росен Плевнелиев с мандат от22 януари 2012 – 22 януари 2017. 

5ти президент е Румен Георгиев Радев, встъпил в длъжност през 2017г. е български военен и политик, генерал-майор от резерва. Бивш командир на Военновъздушните сили на Република България.

Роден е на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1982 г. завършва със златен медал математическа гимназия в Хасково. Завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1987 г., като първенец на випуска. През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ.

 Прочетет още за Паметник на Васил Левски.

.