Орлов мост

Орлов мост

Орлов мост е построен над Перловска река.Името му идва от бронзовите статуи на орли върху моста, които са негови символични покровители и защитници. Орлов мост се превръща в символ на свободата и в символична врата на града. 

 Мостът се смята за първото кръстовище, чрез което се навлиза в същинския център на града.

Тук през март 1878 г. са посрещнати освободените от Диарбекир български затворници и заточеници, надигали глас против робството. Именно тук за първи път през 1878 г., съгласно Санстефанския мирен договор, са посрещнати българските затворници от Диарбекир, надигнали глас срещу османското владичество.

Орлов мост е построен през 1891 година, две години след построяването на Лъвов мост. Металните части са разработени, излети и доставени от Виена.

След демократичните промени през 1989 г. Орлов мост става място за демонстрации и протести.

Мостът става свидетел на символичното връчване на ключа на София на множество държавни глави и известни личности, между които са и кайзер Вилхелм II, Юрий Гагарин и Никита Хрушчов.

След 1989 г. Орлов мост се превръща и в любимо място за демонстрации и протести – милионният митинг на СДС през 1990 г., блокадата под „орлите“, довела до падането на правителството на Луканов; природозащитните протести

В непосредствена близост до моста се намират и езерото Ариана, паркът Борисова градина и живописната улица „Цар Иван Асен II“, които лесно могат да Ви потопят в автентичната атмосфера на нашата столица.

Сродни публикации

Църквата Света София

Църквата Света София

Църквата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика,…
Национална галерия Квадрат 500

Национална галерия Квадрат 500

Идеята за изграждане на Националната галерия Квадрат 500 се ражда през април 1999 г., след…
Католическата църква Свети Йосиф

Католическата църква Свети Йосиф

Католицизмът е четвъртото по численост  вероизповедание в  България след православното. Католическата църква е  съставена от три…
Булевард Витоша

Булевард Витоша

Булевард Витоша  започва от площад Неделя, преминава през идеалния център на София, пресича се с…