Синагогата

Синагогата

Централната синагога в София e гордостта на цялото българско еврейство. Тя е символ на еврейската общност в България вече повече от век.

Това е най-голямата сефарадска (испано-еврейска) синагога в Европа.

Централната синагога е единственият еврейски молитвен дом в София.

Историята на построяването на Синагогата е драматична не по-малко от нейната големина. Строежът започва през 1903 г., когато еврейската общност е реорганизирана по френския консисториен модел.

Реорганизацията е проведена от извънредно активния нов главен равин Маркус Еренпрайс и водачите на софийската еврейска общност: младия и енергичен Езра Таджер и многоуважаемия Аврам Давиджон Леви. Фридрих Груенангер, най-известният архитект в България по това време, е избран да създаде проекта за Синагогата. 

Предпочетено е местоположение в самия център на града, на терен, на който преди това е имало една твърде стара синагога – синагогата „Ахава и хесед“ (ивр. „любов и добрина“).

Строителството започва на 13 ноември 1905 г. с тържествена церемония за първата копка.

Известният месингов полилей, който тежи 2 200 кг, големият многосвещник  са купени от Виена.

Най-накрая след четири години на строителство, финансови кризи и дебати в общността, Синагогата е завършена.

Централната синагога в София е официално открита на 9 септември 1909 г.

Централната синагога става символ на българското еврейство. В нея се намират седалищата на Главния равин на България и на Главния равин на София.

Също така там се е помещавал и висшият равинистичен трибунал – Бет дин.

Там се е съхранявала и известната юдейска библиотека на софийската общност с безценната си колекция от средновековни равинистични трудове.

В Синагогата редовно се провеждат религиозни служби, освен в периода 1943-1944 г., когато повечето евреи от София са депортирани в провинцията. За щастие Синагогата не е била осквернена от нацистите или местните фашисти.

По време на бомбардировките над София през 1944 г. Синагогата е улучена няколко пъти. Балконът, както и няколко колони в главната зала, били частично разрушени. Изложени на атмосферните условия, фините и изящни стенни орнаменти били повредени.

Бомбардировките също така унищожили и известната юдейска библиотека на общността, като повечето от най-ценните еврейски книги изгорели.

Най-изявените български майстори, използващи оригиналните планове и под ръководството на архитект от еврейската общност, работят всекидневно върху проекта. Реставрацията е инициирана след щедро дарение от израелската фондация „Дорон“.

Сродни публикации

Църквата Света София

Църквата Света София

Църквата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика,…
Национална галерия Квадрат 500

Национална галерия Квадрат 500

Идеята за изграждане на Националната галерия Квадрат 500 се ражда през април 1999 г., след…
Католическата църква Свети Йосиф

Католическата църква Свети Йосиф

Католицизмът е четвъртото по численост  вероизповедание в  България след православното. Католическата църква е  съставена от три…
Булевард Витоша

Булевард Витоша

Булевард Витоша  започва от площад Неделя, преминава през идеалния център на София, пресича се с…

Напиши коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван! Задължителни полета *