Национален дворец на културата

Национален дворец на културата

Национален дворец на културата е културен център за конференции, изложби и специални събития, най-големият конгресен център в Югоизточна Европа. Сградата е разположена на 123 000 кв. м. площ, разгърната на 8 етажа и 3 подземни нива.

  НДК е построен върху площ от 18 300 кв. м. и има обем 576 800 кубични метра.

 Строежът на НДК е част от инициативите за отбелязването през 1981 г. по случай  1300 години от създаването на българската държава.
Най-голямата зала („Зала 1“) разполага с 3380 места.

Инициативата  за създаване на голям културен център в София е на столичното ръководство на БКП и датира от средата на 70-те години на миналия век. Първите стъпки, свързани с намерението, проучването и проектирането, са направени през 1975

Тогава в тази градска част е имало десетина набързо струпани след бомбардировките през Втората световна война неугледни постройки, товарна жп гара за въглища, стари казарми и стотици декари пустеещи площи.

В Софийския градски комитет на БКП и Столичния народен съвет решават на това място да се оформи модерна градоустройствена среда, като част от главния градски център, ориентирана към Витоша.

Първоначално теренът е определен за оперен театър . Обявен е международен конкурс, в който участват международни архитекти . Журито се оглавява от тогавашния председател на Комитета за култура Павел Матев, но не излъчва победител и конкурсът пропада.

След оживени дискусии се стига до единодушно мнение – мястото е най-удобно за бъдещ център с многофункционално културно предназначение.

Такава функция дотогава изпълнявала спортната зала „Универсиада”. Проектирането е поверено  на арх. Александър Баров и конструктора инж. Богдан Атанасов.

Основната група проектанти посещава и проучва опита на най-добрите конгресни центрове в Европа и Америка, вземат се съветите и помощта на видни български и чуждестранни специалисти.

На 27 декември 1977 г. Политбюро на ЦК на БКП одобрява идеята за строителството на комплекса и работата започва, дори без готов проект. Първата копка е направена на 25 май 1978 г.

НДК е построен за по-малко от три години и още преди да е завършен, там се състои XII конгрес на БКП.

Сградата официално е открита за 1300-годишнината на българската държава на 31 март 1981 г. 

Носещата конструкция е стоманена и е проектирана от екип от ВИАС, ръководен от проф. инж. Милчо Брайнов и инж. Богдан Атанасов.

Привлечени са военнослужещи за довършване на инженерната инфраструктура и работата се извършва почти денонощно.

Зала 1 и прилежащите ѝ части са завършени на 31 март 1981 г., а останалите подобекти – до 20 октомври същата година, в чест на 1300-годишнината на българската държава.

Последният, трети етап в изграждането на НДК завършва в края на 1985 г.

Строителството на НДК поглъща 335 000 m³ бетон, изкопани и извозени са 1,7 млн. тона земна маса.

В двореца има около 10 000 тона метални конструкции, приблизително толкова има и в Айфеловата кула в Париж .

Комплексът е построен върху 18 300 кв. м, разгънатата му площ е 123 300 кв. м. Висок е 51 метра. Девет хиляди метра е разгънатата площ на административната сграда.

Софиянци работят един ден безвъзмездно и събират над 30 млн. лв. – това е една четвърт от стойността на основната сграда на Конгресно-концертния център, а хиляди се трудят за оформлението на околното пространство.

През 2005 г. на НДК е присъдено годишното отличие „Най-добър световен конгресен център“.

Сродни публикации

Църквата Света София

Църквата Света София

Църквата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика,…
Национална галерия Квадрат 500

Национална галерия Квадрат 500

Идеята за изграждане на Националната галерия Квадрат 500 се ражда през април 1999 г., след…
Католическата църква Свети Йосиф

Католическата църква Свети Йосиф

Католицизмът е четвъртото по численост  вероизповедание в  България след православното. Католическата църква е  съставена от три…
Булевард Витоша

Булевард Витоша

Булевард Витоша  започва от площад Неделя, преминава през идеалния център на София, пресича се с…