Църквата Света Неделя

Църквата Света Неделя

Църквата Света Неделя заема мястото на стария площад Коручешме, който се славел със свой извор, засенчван от вековни дървета.Днес площадът се нарича „Света Неделя“.

Вероятно първата църква е била построена през X в. В началото на 50-те години на XIX в. Софийската митрополия и Софийската градска църковна община решили да изградят нов катедрален храм.

През май 1856 г. започва строежа на новата църква. Тя е трикорабна базилика с дължина 35,5 метра и ширина 19 метра.

Църквата „Света Неделя“ е разрушена на 16 април 1925 г. при комунистически атентат по време на опелото на генерал Константин Георгиев.Тогава са убити  193 души, ранените са около 500. Смята се, че това е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по това време и в света.

След този кървав терористичен акт на БКП църковното настоятелство на църквата „Света Неделя“ възлага възобновяването на храма.

До пролетта на 1933 г. е изграден един почти нов, огромен централно-куполен храм с дължина – 30 метра, ширина – 15,50 метра и височина с купола – 31 метра. В храма е върнат оцелелият двуредов позлатен иконостас.

Олтарната част на новия храм била значително разширена, като отново били оставени три престола. Централен – в чест на света великомъченица Неделя; северен – в чест на Св. архангел Михаил и южен – на Св. първомъченик и архидякон Стефан.

Пред този южен престол е поставена раклата с мощите на Св. Стефан Милутин. Под купола на камбанарията били окачени 11 камбани – 8 подарени от княз Дондуков-Корсаков през 1879 г., две изработени в Сърбия и една отлята в България.

Храмът е тържествено осветен на 7 април 1933 г.

През 2002 г. в камбанарията е монтирано устройство за автоматично биене на камбаните.

Сродни публикации

Църквата Света София

Църквата Света София

Църквата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика,…
Национална галерия Квадрат 500

Национална галерия Квадрат 500

Идеята за изграждане на Националната галерия Квадрат 500 се ражда през април 1999 г., след…
Католическата църква Свети Йосиф

Католическата църква Свети Йосиф

Католицизмът е четвъртото по численост  вероизповедание в  България след православното. Католическата църква е  съставена от три…
Булевард Витоша

Булевард Витоша

Булевард Витоша  започва от площад Неделя, преминава през идеалния център на София, пресича се с…