Паметникът  Света София

Паметникът Света София

Паметникът Света София е дело на Георги Чапкънов и представлява млада жена, която държи лавров венец в едната си ръка, а на другата е кацнала птица. Лицето й е обърнато на изток към площад Батенберг и Ларгото, където се намират сградите на  хотел Балкан, Министерски съвет и Народното събрание. Визията на паметника Света София е модерна – статуята изглежда по-скоро феерична, красива въздушна .

Тук София е без трите си дъщери, но пък носи корона – атрибут на властта.

Сглобена е от 160 части, тежи около 5 тона и е поставена на 12-метров пиедестал.

Позлатата със специален спрей придава допълнителна достолепност на фигурата от бронз и мед.

В дясната си ръка държи венец от лавър и дъб, означаващ достолепност и дълголетие, което се свързва и с герба на София, казващ „Расте, но не старее“. В лявата й ръка са поставени монети – израз на благоденствието на нацията, и върху нея е кацнала сова – символ на знанието и мъдростта. 

    Паметникът Света  София е символ на величие и пазител на цялата държава.

Според легендите, през втората половина на първи век и в първите десетилетия на втори век в Рим живяла благочестива жена християнка на име София, което на гръцки  значи „премъдрост“. Тя водела благоразумен и смирен християнски живот, подчинен на Божията воля. 

София имала три дъщери, които носели имената на най-главните християнски добродетели на Свети Павел. Първата дъщеря се казвала Вяра, втората – Надежда, а най-малката – Любов.

Според християнските предания София посветила целия си живот на християнското възпитание на дъщерите си и на това те да показват добродетелите, на които били наречени.

С чистотата и благородството на живота си това семейство привлякло вниманието на хората в Рим и дори на управителя на областта. Той завел жените при император Адриан, който бил враг на християните. 

Императорът се опитал да изкуши дъщерите и да ги накара да се поклонят  на римските богове, като им обещал, че ще живеят в богатство и почести. Те обаче били изпълнени с вярата към Бог и твърдели, че той е техният баща, и че той се грижи за тях и те са готови да умрат за него, само и само да запазят Христовата вяра в сърцата си.

Въпреки че били подложени на ужасни мъчения Вяра, Надежда и Любов не се предали на вярата към римските богове.

Император Адриан наредил и трите да бъдат обезглавени. Тяхната майка, София, починала заедно с тях, докато ги оплаквала в продължение на три дни.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

           SAMSUNG DIGITAL CAMERA

паметник на Света София

Сродни публикации

Църквата Света София

Църквата Света София

Църквата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика,…
Национална галерия Квадрат 500

Национална галерия Квадрат 500

Идеята за изграждане на Националната галерия Квадрат 500 се ражда през април 1999 г., след…
Католическата църква Свети Йосиф

Католическата църква Свети Йосиф

Католицизмът е четвъртото по численост  вероизповедание в  България след православното. Католическата църква е  съставена от три…
Булевард Витоша

Булевард Витоша

Булевард Витоша  започва от площад Неделя, преминава през идеалния център на София, пресича се с…