Руската църква

Руската църква

 Строежът на Руската църква –Свети Николай Чудотворец,  започва в края 19 век и трае дълги години, като е осветена през 1914 година в навечерието на Първата световна война.

Руската църква   е построена върху парцел на Руското посолство по проект на Михаил Преображенски специално за нуждите на руските имигранти в столицата. Стенописите са дело на екип от художници, оглавяван от Василий Перминов, който е един от авторите на стенописите в „Александър Невски“.

Петте малки купола на църквата са позлатени. Централният купол е висок 19 м. Камбаните са дарение от руския цар Николай II.След 1947 година храмът е предаден в диоцеза на Московската патриаршия, която го управлява и до днес.

В архитектурно отношение Руската църква е изградена в традициите на руската църковна архитектура от 19 век – при запазени древноруски елементи – т. нар. „луковици“ или кубета, при съчетание с традиционните староруски мозайки и дърворезби.

Входът е откъм южната страна, а олтарът, според старинната традиция, сочи на изток – двата елемента образуват прав ъгъл.

В криптата на храма е гробът на архиепископ Серафим Соболев, считан от много православни християни за чудотворец.

С това е свързана и практиката преди важни дела различни хора – вярващи или невярващи, да посещават неговия гроб с молба за чудодейна помощ. Дори и днес хиляди хора се стичат на гроба, молейки желанията им да се сбъднат.

Сродни публикации

Църквата Света София

Църквата Света София

Църквата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика,…
Национална галерия Квадрат 500

Национална галерия Квадрат 500

Идеята за изграждане на Националната галерия Квадрат 500 се ражда през април 1999 г., след…
Католическата църква Свети Йосиф

Католическата църква Свети Йосиф

Католицизмът е четвъртото по численост  вероизповедание в  България след православното. Католическата църква е  съставена от три…
Булевард Витоша

Булевард Витоша

Булевард Витоша  започва от площад Неделя, преминава през идеалния център на София, пресича се с…